Energielabel

energielabel-gegevens-controleren
energielabel-beoordeling-aanvraag
energielabel-ontvangen

Wat is een voorlopig energielabel?

Begin 2015 hebben alle woningeigenaren zonder energielabel hun voorlopige energielabel thuisgestuurd gekregen. Dit label is een indicatie gebaseerd op bouwjaar en type woning. Een voorlopig energielabel volstaat niet bij de verkoop, verhuur of oplevering van een woning. Dan heeft u een definitief energielabel nodig.

Wat is een definitief energielabel?

Een definitief energielabel bevat informatie over het energieverbruik van uw woning. Dit bevat naast het energielabel ook informatie over bijvoorbeeld: verwarming, vloerinstallatie en het type glas in uw huis. Een energielabel deskundige bepaalt in welke klasse uw woning valt: dit kan variëren van een A-label tot en met een G-label. Dit laat zien hoe energiezuinig uw huis is: een A-label is hierbij het meest energiezuinig en een G-label het minst zuinig. Een definitief energielabel is verplicht wanneer u uw huis wilt verkopen of verhuren.
Let op! Voor huurwoningen is dit alleen verplicht wanneer de huurprijs hoger is dan €710,68.
Voor slechts €10,- is het definitieve energielabel op te vragen via KBSVastgoedbeheer.

Zakelijk energielabel voor utiliteitsgebouwen

Energielabel bestaande en nieuwe utiliteitsbouw

Voor zowel bestaande als nieuwe utiliteitsgebouwen is een energielabel bij verkoop of verhuur verplicht. Bij nieuwe verhuur moet de eigenaar van het gebouw een afschrift van het energielabel aan de nieuwe huurder geven. Bij verkoop ontvangt de koper het energielabel van de vorige eigenaar.

Energielabel aanvragen voor utiliteitsgebouwen

Voor utiliteitsgebouwen verloopt de registratie van het energielabel anders dan voor woningen. U ontvangt geen voorlopig label en kunt dit ook niet online omzetten in een definitief label. U schakelt zelf een EPA-U adviseur in. Deze controleert het gebouw op een aantal kenmerken. Vervolgens ontvangt u als gebouweigenaar een energielabel. De EPA-U adviseur laat het energielabel registreren.

Hoe kan ik mijn energielabel aanvragen?

1. Inloggen met DigiD. https://energielabelvoorwoningen.nl
2. Gegevens van de woning controleren en eventueel aanpassen
3. Bewijs toevoegen aan het online woningdossier.
4. ‘KBS’ als Erkend Deskundige selecteren, wij controleren de door u aangeleverde bewijslast.
5. Gegevens versturen.
6. Energielabel ontvangen (registratie gaat automatisch).

Volg KBS Vastgoedbeheer op Facebook!